Új címünk :


tel.: 23-430-390 / fax.: 23-430-541

email : info@telihaz.hu

Nyitva tartás :

Hétfő-Péntek : 8:30-17:00-ig

Árukiadás : 16.30-ig

Szombat: 10:00-16:00-ig.

Vasárnap: ZÁRVA.

Ünnepi nyitva tartás:

12.22. Hétfő: 8:30-17:00-ig

12.23. Kedd: 8:30-16:00-ig

12.24. Szerda: ZÁRVA

12.25. Csütörtök: ZÁRVA

12.26. Péntek: ZÁRVA

12.27. Szombat: Telefonon
megbeszélt időpont szerint.
(06-30/274-3668)

12.28. Vasárnap: ZÁRVA

12.29. Hétfő: 10:00-16:00-ig

12.30-31. Kedd-Szerda:
Telefonon
megbeszélt időpont szerint.
(06-30/274-3668)


 
Kőzeteink

Kőzeteink

Közetek

  Trentoi Porphyr

 
Trentoi Porphyr burkolat
Trentoi Porphyr lépcső burkolat
 

  A trentoi porphyr az alsó perm idején képződött és az úgynevezett Adige Plattformhoz tartozik. Ez az egyik legkeményebb és legellenállóképesebb kőzet. Különösen alkalmas padlóburkolásra és kültéri burkolásra fizikai és mechanikai tulajdonságai, külleme miatt. A porphyr használatának jelentősége ma már beltérben is folyamatosan növekszik. Irodákat, bankokat, üzleteket, iskolákat, és sportpályákat, valamint privát szalonokat, stb. szépítenek trentoi porphyrral, egyedülálló jelleget adva azoknak e kő által.

A trentoi porphyr réteges szerkezeti tulajdonsága a kitermelő részéről különleges figyelmet igényel a megmunkálandó nyersanyag kiválasztásának és ellenőrzésének fázisában. Erre utal az egész Európában ismert "Kern" márkavédjegy.

 
 
 

A szabálytalan formájú porphyr lapok természetes vastagságuk folytán térnek el egymástól. Elsősorban lakóházak körül, autófeljárókon, járdákon és más, főleg gyalogosok által használt felületeken történő kültéri felhasználásra alkalmasak. A szabálytalan lapos burkolatok tökéletesen illeszkednek a természetben, környezetük színt és melegséget kölcsönöz anélkül, hogy valaha is elveszítenék egyedülálló, még a nedvesség hatására is fennálló, csúszással szembeni ellenállóképességüket.

Rusztikus megjelenése, funkcionális szerepe és ellenállóképessége hozzájárul az egész világon történő elterjedéséhez. Minden környezethez illik (legyen az történelmi vagy modern), és elvisel minden éghajlati viszonyt. Megszépíti a tereket, utakat, sétányokat és járdákat.

A kerékpározás rajongói előtt ismert "Pavé" Paris Boubaix trentoi propyrból készült kötőkövekkel lerakott útnak felel meg. Utcák, terek, járdák, kertek, utak, felhajtók, stb. elhatárolását különböző nagyságú kötőkövekkel valósítják meg. A kötőkövek ilyen módon egy piros vonatat alkotnak, melyet a várostervezők azért alkalmaznak, hogy a tereket és burkolatokat általában megjelöljék.

 
Utca burkolat Paris Boubaix
Lépcső burkolat
Exkluzív ház burkolat
Exkluzív nappali burkolat a házban

A járdák akkor nyújtanak biztonságot számunkra, ha megfelelő szegélykő választ el bennünket az út szinntjétől. A trentinói porfír szegélykövek tökéletesen megfelelnek ennek az elvárásnak. Kerteket, utakat, és sok más egyéb burkolatot szegélyeznek ezzel a különböző nagyságú és kivitelű porfír elemmel. Kertek utcák, utak stb. függőleges elemeinek díszítésére a trentinói porfír falburkolatok felelnek meg leginkább.

Annak érdekében, hogy a házuknak, kertjüknek szép külsőt adjanak, némelyek egyre gyakrabban alkalmaznak trentoi porphyrt lépcsők, homloklapok, lábazati szegélyek, lépcsőforduló lapok, küszöbök, ablakpárkányok, asztalok, padok és kutak kialakításakor.

 Porphyr termékeink válaszékát honlapunkon, IDE kattintva érheti el

 

Solnhofeni mészkő

 
Solnhofeni mészkő
Solnhofeni mészkő tábla
 

Történelem és Bánya
150 millió évvel ezelőtt, Földünk középkorában, a jelenlegi Solnhofen település környékén a legfinomabb mészkő rakódott le a jura tengerfenékre. Így jött létre a solnhofeni terméskő, ez az úgynevezett fehér jura kőzet legfelső rétege. Ősi építőanyag, amelyet már a rómaiak is használtak, s Magyarországon is több száz éve ismert burkolóanyag. Padlóburkolatok, lépcsők, boltívek, ablakpárkányok és falak készültek belőle. Egy időre feledésbe merült. A karoling időkben fedezték fel ismét, és az érdeklődés a mai napig is tart iránta. A solnhofeni terméskövet - akárcsak a múltban - jelenleg is kézzel termelik ki. A solnhofeni terméskő a legkeményebb és legtömörebb mészkő Földünkön. Mésztartalma 96-98%.

Fosszíliák és a Darwini elmélet
A jurakorban Solnhofen környékén lagúnák voltak. A nagyon sós és alacsony oxigéntartalmú vízbe besodródott élőlények számára (halak, rákok, ammonitok, stb.) nem voltak meg az élethez szükséges feltételek, így azok elpusztultak, lesüllyedtek és egy újabb mészréteg rakódott le rájuk. A sok millió évvel ezelőtti táj élővilágát őrzik az itt fellelhető megkövesedett ősmaradványok. Solhofen és környéke az egyik legismertebb fosszília lelőhely a világon. 1861-ben találták meg először Solnhofenben az ősmadár (archaeopteryx) maradványát. Ez a legelső ismert madárfajta, amely magán hordozza a ragadozó-szaurusz és a szárnyas állat ismertető jeleit, Charles Darwin evolúciós elméletének bizonyítékát.

 
nappali burkolat otthonába
Solnhofeni mészkő burkolat
 

Környezetbarát kő
"A környezetbarát építészet, ökologikus építészet, környezetbarát építőanyag, egészséges élettér" fogalma már régóta ismert szakkifejezések az építészek és az építtetők számára. Egyre nagyobb az érdeklődés az első osztályú környezetbarát építőanyagok iránt, amelyeket felelősséggel beépíthetünk középületekbe, szállodákba, irodákba, üzletekbe, lakásokba.

A kövek zárt felületén nem tapad meg a por, nem szaporodnak el az atkák (anitallergén). A solnhofeni mészkő fokozottan csúszásgátló tulajdonsága miatt kiválóan alkalmasak uszodák, teraszok, fogadótermek, éttermek, bárok burkolására. Tisztítása hagyományos módon, langyos vízzel és folyékony szappannal történik. Padlófűtéshez ez a kő kiválóan alkalmas, mivel tömörsége egyenletes, így hőleadási képessége a legjobb. Kitermelése, feldolgozása és felhasználása alatt semmiféle káros anyag nem keletkezik, ezért a szakirodalomban a solhofeni terméskő mint első osztályú környezetbarát (bio) építőanyag szerepel.

A hagyományos, finoman csiszolt felületű solnhofeni terméskövek litokő minőségben, finom, sárgás-szürkés színükkel, különböző méreteikkel és formáikkal szinte minden belsőépítészeti megoldáshoz megfelelő burkolóanyagok.

A solnhofeni bányanyers terméskő vidám színvilága, a napfényt visszatükröző melegsége igazi kuriózum, és szinte minden darab egyedi. Egyes lapokon különleges fém-, és mangánoxid rajzolatok látszódnak. Ritkán, de előfordulnak megkövesedett élőlény lenyomatok is.

A bányanyers, vagy enyhén csiszolt felületű lapok teljesen sík felületűek, ill. a megrendelő igénye szerint kalibrált vastagságban is megrendelhetőek.

  Brazil kvarcit

A brazil kvarcit egy természetes kőzet, amely különféle színekben fordul elő: a Giallo Imperiale Ž az élénk sárgától az okkerig terjedő árnyalatokkal; a Rosa Oriente Ž és a Rosa BahiaŽ az enyhe rózsaszíntől az antik rózsaszínig; a Perla Marina Ž az ezüstös szürkétől a homok színig, illetve a gránátvöröstől a fényes kagylószínig terjedő árnyalatokkal. A Torinói Műszaki Egyetem Földtani és Ásványtani Intézete által 1996-03-07-én elvégzett próbák és elemzések (96-14 08. sz. tanúsítvány) alapján a brazil kvarcit egy fagyálló, tökéletesen tűzálló, savaknak ellenálló, kopásálló és időálló a Mohs skála szerinti 7°-os keménységgel. Nem utolsó sorban a varázsalatos színeihez hozzáadódnak a fizikai és kémiai tulajdonságai, amelyek nemes és olyan anyaggá teszik ezt a kőzetet, amely nagyszerűen alkalmazható bármilyen típusú beltéri és kültéri használatra.

  Luserna kvarcit

A Luserna kökészletek más képet mutatnak, mint a kavarcitok: színvilág és a szerkezet szempontjából teljesen homogénnek tűnnek a deciméteres vastagságtól a méteresig terjedő mérettartományban elhelyezkedve. Míg az ősi időkben csak azok a kőkészletek voltak hasznosíthatók, amelyek hasadóak voltak, ma a korszerű technikának köszönhetően megmunkálhatók a teljesen tömör kőzetek is. A vásárlók izlésének a fejlődésével a Luserna kőzetet minden természetes színezetben tudjuk kínálni: így a hagyományosnak tekinthető kék és szürke árnyalatok mellett, régóta és sikerrel értékesítünk két sárgás tónusú változatot is, amelyeket "Dorée" és "Rossiccio" névvel forgalmazunk.

A Luserna kőzetre jellemző esztétikai tulajdonságai a közet gyakorlatilag korlátlan tartósságával párosulva európa és a világ legnehezebb piacait is meggyőzték. Luserna tehát mindazoknak ajánlható, akik egy kiváló hatású burkoló anyagot akarnak és szeretnék elkerülni a szokásos kopási és jegesedés miatti problémákat.

  Brazil pala

A pala egy brazil eredetű természetes kőzet, amelyet főleg padlóburkolóként és falburkolóként használnak. Különféle színekben található: szürke, zöld, fekete és multicolor. Ez utóbbi szín, a többivel ellentétben nagyon sok árnyalatban fordul elő a világos szürkétől a nagyon élénk vöröses színig. A burkolólapoknak nagyon szabályos hasadási síkja van, így vastagsága kalibrált és ez ideális a ragasztóval történő lerakásukhoz; nagyon gyakori a beltéri felhasználásuk, de nagyon jól használhatók kültéri burkolásra is, ahol a környezettel tökéletes harmóniát alkotnak a természetes színeknek köszönhetően és fagyállók.